+38067 67 00000

Новини

Сокальщина туристична

21 ЖОВ 2021

Сокальщина має досить значний туристичний потенціал. Унікальне культурне різноманіття краю та наявність великої кількості цінних та туристично-привабливих історико-культурних об’єктів різних історичних епох та тематичних напрямів дозволяє сформувати різні за напрямами маршрути та розвивати різноманітні види туризму для різних категорій туристів.


В рамках проєктів «Туристична Сокальщина. Галицька перлина: історія, легенди та сакральність», який реалізуватиме Сокальська міська рада за підтримки Українського Культурного Фонду та “Відкриття скарбів культурно- історичної спадщини Сокальщини”, у Сокалі в приміщенні Малої академії наук  пройшов круглий стіл за участі відомих дослідників, представників влади, громадськості, польських партнерів.  Мета заходу – пропагувати  культурно-історичну спадщину Сокальської громади як конкурентної переваги, бачення туристичного бренду  Сокальщини та просування його на національному та міжнародному ринку туристичних послуг.
На початку заходу усіх привітав міський голова Сергій Касян, він розповів про туристичний потенціал  Сокальщини. Директор Сокальської Малої академії наук Світлана Мусій розповіла про туристичні перспективи м. Сокаля та про проєкт «Відкриття скарбів культурно—історичної спадщини Сокальщини».
Партнери з Польщі – Анна Яржебська та Кшиштоф Флорис розповіли про створення квестів, - це ефективний спосіб популяризації для туристів культурної та природної спадщини. Ярослав Кирпушко із Чернівці розповів про принади Чернівців для туристів, про квест-атракції їхнього міста, поділився досвідом залучення туристів. У Сокалі теж ініціативна група на чолі із Світланою Мусій напрацювали квест, його мали змогу пройти всі учасники заходу. Під час квесту всі учасники відвідували визначні місця Сокаля, шукаючи там скарби. Також цікаву екскурсію у музеї «Людина. Земля. Всесвіт» провела його директор Наталія Покотюк.
Після обідньої перерви, відкриваючи другу сесію круглого столу, міський голова Сергій Касян розповів про зйомки художної кінострічки про Сокаль, яку зараз знімають поблизу Києва. А також розказав учасникам  про туристичні перлини Сокальщини – комплекс монастиря Бернардинів, костел св. Марка у Варяжі, Тартаківський палац та інші.
Керівник проекту “Туристична Сокальщина. Галицька перлина: історія, легенди та сакральність”  Ігор Дацюк висловив думки щодо розвитку туризму в нашій громаді як одного з напрямів економічного розвитку нашого краю.
Про тенденції та перспективи розвитку туризму на Львівщині в постковідний період вів мову заступник начальника управління туризму та курортів львівської облдержадміністрації Тарас Лозинський. Про успішні інноваційні підходи в залученні туристів, успішні практики у гмінах Польщі розповідав Кшиштоф Флорис.
Своїми  баченнями  щодо збереження та реставрації пам’яток історії та культури поділилися керівник департаменту архітектури та містобудування Львівської облдержадміністрації Олена Василько та відомий львівський науковець Василь Петрик.
 Вчитель Сокальської МАН Мирослава Бик розповіла про перспективи розвитку туризму у Сокальській ОТГ. Директор Львівської асоціації розвитку туризму Андрій Мацелюх висловив своє бачення туристичного брендингу міста. Викладач Львівського національного університету ім. І.Франка Михайло Рутинський розповів про значення маркетингу в промоції туристичного місця призначення та проаналізував ситуацію з промоцією туристичних місць на Сокальщині.
Після панельних дискусій учасники круглого столу відвідали Тартаківський палац, де місцевий волонтер, екскурсовод  Богдан Козійчук провів екскурсію, розповів, що роблять місцеві мешканці  для порятунку цієї культурної пам’ятки.
Проєкт «Туристична Сокальщина. Галицька перлина: історія, легенди та сакральність» передбачає розробку пішо-велисипедного культурно-пізнавального маршруту, який включатиме  основні туристично привабливі історико-культурні об’єкти Сокальщини та стане однією з візитівок краю, яка використовуватиметься у промоційній кампанії, має на меті зробити Сокальщину впізнаваною для вітчизняних та іноземних туристів. Сокальська міська рада висловлює подяку розробникам проекту Ігореві Каспруку, Ігореві Дацюку, Андрієві Мацелюху та Наталії Морозюк. Чекаємо його успішної реалізації.